Hiemstra BV

Voltooid:
2005
Locatie:
Middenmeer, Nederland
Industrie:
Levensmiddelen (FMCG)
Eindgebruiker:
Hiemstra BV
Logistieke Service Provider:
Hiemstra BV
Type systeem:
Skate Systeem
Aantal docks:
2
Aantal trailers:
0
Product:
Groenten, ijsbergsla

Installatie productie-installatie met 2 geïntegreerde skate-systemen

Hiemstra BV is een innovatief tuinbouwbedrijf waar onder andere ijsbergsla wordt geteeld. Hiemstra is een deelnemer van Agriport A7, een veelbelovend samenwerkingsverband op het gebied van groententeelt, logistiek en hernieuwbare energie. Er is een productie-installatie met 2 geïntegreerde skate-systemen geïnstalleerd, om maximale versheid en houdbaarheid van de ijsbergsla te waarborgen.

Tijdens de oogsttijd circuleren de  terreinvoertuigen tussen beplante akkers en het verdeelcentrum. Aangezien de oogst een seizoensgebonden activiteit is, verliest het trailersysteem 's winters aan waarde. De oplossing is een skate-systeem voor het beladen en lossen van de terreinvoertuigen. Het verdeelcentrum is uitgerust met twee skate-systemen, die gemonteerd zijn op traversewagens. Deze traversewagens bedienen twee laadperrons en vier kettingtransportbanden. De aanhangwagens worden vóór de installatie vergrendeld zodat deze niet kunnen wegrijden. Na het aandocken lopen vier rolwagens de bedrijfsaanhangwagens binnen en tillen de pallets pneumatisch omhoog. Het laden en lossen gebeurt met een snelheid van 0,1 m/seconde. Een van de kettingtransportbanen, die door het skate-systeem wordt bediend, leidt naar de ingang van een onderdrukketel waar met een vacuümtechniek wordt gekoeld. In de poortdoorgang bevindt zich een transportbaanbrug die omhoog en omlaag bewogen kan worden.

Om beschadigingen voor en tijdens het overladen te vermijden, is een apparaat geïnstalleerd dat de buitenomvang  van de vracht meet.  In het vacuüm wordt het kookpunt van het water verlaagd, waardoor door verdamping warmte aan de producten wordt onttrokken. Dit proces verlengt de houdbaarheid. De kettingtransportbanen zijn voorzien van vier stoppunten voor vorkheftrucks. Bij deze punten kunnen de pallets met kroppen sla afgenomen worden of kunnen lege verpakkingen worden geladen. Allerlei soorten palletgroottes (CHEP, Europallets, enz.) kunnen worden verladen. Met deze oplossing voor laden en lossen van Ancra Systems worden het logistieke proces en de versheid van de oogst verbeterd.  Hierdoor kan Hiemstra een grotere afzetmarkt bedienen. Bovendien is aan Anton Hiemstra de Logistics Manager 2007 Award toegekend, onder meer op basis van de innovatieve toepassing van dit laad- en lossysteem.

(Let op het laden van de factsheet kan enkele seconden duren.) Download factsheet